Sezon jesienno-zimowy to czas kiedy nasz organizm musi przystosować się do małej ilości słońca oraz walczyć z szalejącymi różnego typu wirusami. Zmiany pogodowe potęgują na dodatek apatię i znużenie. Jak więc przeciwdziałać takiemu przemęczeniu?
Może warto rozeznać się, jakich witamin i składników mineralnych mamy w niedostatku, aby nie dać się zimowemu wyczerpaniu.
Bezwzględnie do przemęczenia przyczynia się dieta! Sezon jesienno-zimowy nie sprzyja obfitości warzyw i owoców, a co za tym idzie jemy mniej tych produktów nie tylko w świeżej postaci, ale oprócz przetworów konserwowych i kwaszonych nie spożywamy właściwie wcale głównych źródeł witamin i składników mineralnych.
Co więcej, pogoda nie zawsze pozwala na długie spacery, więc dużo mniejsza dawka ruchu powoduje, że się nie dotleniamy, co skutkuje częstymi bólami głowy i osłabieniem. Dodatkowo krótkie i często bezsłoneczne dni powodują, że nasz poziom energii jest niezwykle niski. Pozostajemy jednak bez wpływu na aurę i ilość słońca, pozostaje nam więc do poprawienia nasza dieta oraz uzupełnienie jej w niezbędne do prawidłowego funkcjonowania witaminy oraz mikro- i makroelementy, które możemy również odnaleźć w innych produktach niż warzywa i owoce.
Alfabet witamin i składników minleralnych
Witaminy i mikroelementy wpływają na pobudzenie naszego organizmu do działania przeciwprzemęczeniowego i antychorobowego.
Witamina A
Działanie: Zapewnia prawidłową czynność tkanki nabłonkowej zapobiegając zakażeniom: przewodu pokarmowego, dróg oddechowych, rogowaceniu skóry, wzmacnia układ immunologiczny, wpływa na zwiększone wytwarzanie ciał odpornościowych.
Skutki niedoboru: Przy dużych niedoborach może dojść do upośledzenia wzroku oraz do częstych stanów zapalnych oskrzeli.
Źródła: Wątróbka wieprzowa i drobiowa, masło, żółtka, tran, śmietana, sery żółte, mleko
Zapotrzebowanie: 800-1000 ľg/osobę
Przykładowe kompozycje pokrycia dobowego zapotrzebowania: 2 szklanki mleka 2%, 3 łyżeczki masła, 2 średnie plastry sera żółtego, 1 jajo lub 100g wątróbki drobiowej
Uwagi zdrowotne i technologiczne: Należy pamiętać, ze nadmiar tej witaminy jest toksyczny! Należy uwzględnić to gdy spożywamy znaczne ilości wyżej wymienionych produktów i dodatkowo przyjmujemy suplementy diety (tabletki) bogate w tę witaminę.
Witamina A jest bardzo wrażliwa na działanie promieni słonecznych, przechowywanie np. masła czy olejów w nieodpowiednich warunkach prowadzi do ich zniszczenia w około 70%.
Witamina B6
Działanie: Jest witaminą biorącą udział w tworzeniu hormonów: serotoniny i adrenaliny, które zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
Skutki niedoboru: Pobudliwość nerwowa, drętwienie rąk i stóp, wypadanie włosów
Źródła: Drożdże, otręby pszenne, nasiona roślin strączkowych, orzechy, mięsie wieprzowym
Zapotrzebowanie: 1,8-2,4mg/dobę
Przykładowe kompozycje pokrycia dobowego zapotrzebowania: 3 łyżki zarodków pszennych, garść orzechów włoskich, 3 plasterki polędwicy wieprzowej, 5 łyżek ugotowanej soi
Uwagi zdrowotne: Osoby na diecie bogato białkowej oraz podczas stosowania środków antykoncepcyjnych powinny zwiększyć ilość tej witaminy.
Witamina C
Działanie: Zwiększa odporność organizmu, należy do witamin silnie antyoksydacyjnych tzn. chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i innych toksycznych substancji.
Skutki niedoboru: Szybkie męczenie, bóle stawowo-mięśniowe, osłabienie odporności organizmu
Źródła: Owoce dzikiej róży, cytrusy, natka pietruszki, warzywa kapustne, papryka, pomidory
Zapotrzebowanie: 70-100 mg/dobę
Przykładowe kompozycje pokrycia dobowego zapotrzebowania: 1 papryka czerwona lub 5 różyczek brokułów lub garść czarnych porzeczek lub 2 szt. kiwi
Uwagi technologiczne: Witamina C jest bardzo nietrwała, niszczy ją wysoka temperatura, środowisko zasadowe, wrażliwa jest na działanie tlenu.
Witamina E
Działanie: Podobnie jak witamina A jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczu, wraz z witaminą C jest silnym przeciwutleniaczem chroniąc w ten sposób organizm przed szkodliwymi substancjami oraz wzmacniając odporność
Skutki niedoboru: Niedobory występują bardzo rzadko
Źródła: Olej słonecznikowy, rzepakowy, kiełki i zarodki z pszenicy, szpinak, gruboziarniste pieczywo, orzechy laskowe, nasiona słonecznika
Zapotrzebowanie: 10 mg/dobę
Przykładowe kompozycje pokrycia dobowego zapotrzebowania: 2 łyżki oleju słonecznikowego lub 2 żółtka i 1 papryka i 2 kromki chleba razowego ze słonecznikiem
Witamina PP (niacyna)
Działanie: Utrzymuje w prawidłowym stanie układ nerwowy i wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mózgu rozszerzając naczynia krwionośne.
Skutki niedoboru: Bezsenność, stany lękowe, bóle głowy, depresje, drżenie rąk, zmęczenie
Źródła: Wątróbka wieprzowa i drobiowa, mięso, ryby, roślinach strączkowych, otrębach pszennych
Zapotrzebowanie: 20-23 mg/dobę
Przykładowe kompozycje pokrycia dobowego zapotrzebowania: 150g wątróbki wieprzowej lub 200g mięsa z piersi kurczaka lub 1 puszka tuńczyka w oleju i garść moreli suszonych
Kwas pantotenowy
Działanie: Jest składnikiem koenzymu A który jest związany z wywarzaniem energii w organizmie.
Skutki niedoboru: Drażliwość, zmęczenie, obniżone ciśnienie
Źródła: Gruboziarniste pieczywo, otręby pszenne, nasiona roślin strączkowych, żółtka jaja, chude mięso
Zapotrzebowanie: 5 mg/dobę
Przykładowe kompozycje pokrycia dobowego zapotrzebowania: 200g grochu lub 3 żółtka lub 3 kromki chleba razowego i 5 różyczek brokuł
Uwagi technologiczne: Gotowanie i przechowywanie produktów bogatych w kwas pantotenowy niszczy tę witaminę.
Żelazo
Działanie: Jest składnikiem hemoglobiny która odpowiada za transport i magazynowanie tlenu.
Skutki niedoboru: Niedokrwistość, osłabienie umysłowe, utrudnione zapamiętywanie, mniejsza aktywność, szybkie męczenie się, zmniejszona odporność
Źródła: Wątróbka, mięso, strączkowe, żółtka jaj, buraki, brukselka, szpinak, natka pietruszki, szczypior
Zapotrzebowanie: 15-19 mg/dobę
Przykładowe kompozycje pokrycia dobowego zapotrzebowania: 150g pieczeni wołowej, 1 szklanka soi, 10 plasterków polędwicy, 2 łyżeczki natki pietruszki
Magnez
Działanie: Działa przeciwstresowo, wpływa na funkcję mózgu.
Skutki niedoboru: Nadpobudliwość, zaburzenia pracy serca, drgawki
Źródła: Kakao, czekolada, kasza gryczana, otręby pszenne, banany, migdały
Zapotrzebowanie: 300-370 mg/dobę
Przykładowe kompozycje pokrycia dobowego zapotrzebowania: 4 łyżki otrąb pszennych, 3 kostki czekolady gorzkiej, 1 banan, 10 szt. migdałów
Cynk
Działanie: Niezbędny do obrony przed wolnymi rodnikami, zwiększa odporność organizmu.
Skutki niedoboru: Spadek odporności, brak łaknienia
Źródła: Mięso, sery żółte, kasza gryczana, orzechy
Zapotrzebowanie: 12-16 mg/dobę
Przykładowe kompozycje pokrycia dobowego zapotrzebowania: 2 grube plastry ser żółtego, 2 kromki chleba razowego, 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej, 1 szklanka mleka2%, 3 łyżeczki kakao
Selen
Działanie: Podobnie jak witamina, E i C jest silnym antyoksydantem.
Skutki niedoboru: Spadek odporności
Źródła: Otręby, kiełki zbożowe, ryby, kukurydza
Zapotrzebowanie: 60-70 ľg/dobę
Przykładowe kompozycje pokrycia dobowego zapotrzebowania: 150g dorsza, 5 łyżek kukurydzy lub 6 łyżek otrąb pszennych
Inne witaminy i nie tylko?
Bardzo cennymi związkami, które nie są klasyfikowane jako witaminy, ale mają bardzo znaczący wpływ na poprawę naszego stanu zdrowia szczególnie w okresie zimowym, są polifenole, do których zaliczyć można flawonoidy. Znajdziemy je między innymi w zielonej herbacie, czerwonym winie, cytrusach. Cenne dla naszej odporności i poprawiające funkcje mózgu mają kwasy omega-3, które są zawarte w rybach i tranie. Z ludowych, ale skutecznych produktów możemy włączyć do naszej diety miód, który ma właściwości uodparniające i zapewnia cenną glukozę i fruktozę, czyli cukry, które poprawią nam nastrój i pracę mózgu. Podobne zalety ma również sok z malin czy dzikiej róży, pod warunkiem, że przygotowany będzie w domu.
Menu na zimowe przemęczenie
Śniadanie: Otręby pszenne z jogurtem i migdałami, kiwi i zielona herbata
II śniadanie: kanapka z twarożkiem i miodem
Obiad: kasza gryczana posypana natką pietruszki, od czasu do czasu wątróbka, warzywa mrożone lub kwaszone
Podwieczorek: orzechy, banan
Kolacja: sałatka z tuńczyka, papryka, pieczywo razowe z masłem
Taki posiłek zapewni odpowiednią dawkę niezbędnych witamin i składników mineralnych pomagając uporać się nie tylko z przemęczeniem, ale również wzmocnić odporność. Jeżeli dopadnie nas znużenie, warto czasami pozwolić sobie na poprawiający nastrój kawałek czekolady lub kubek kakao.
Pomimo szarych i zimnych dni oraz ogólnego przemęczenia, odpowiednimi posiłkami zapewnimy sobie lepsze samopoczucie. Oczywiście można sięgnąć po dodatkowe suplementy diety, które nas wzmocnią, ale z jedzenia niewątpliwie będą większe korzyści – nie tylko zdrowotne ale i związane z przyjemnością konsumpcji. A kiedy tylko przestanie wiać mroźny wiatr czy też uspokoi się deszcz lub śnieg, wybierzmy się na dotleniający i regenerujący spacer.
źródło: www.doz.pl
Pamiętajmy, żeby przyjmować te witaminy i minerały które będą wzmacniać odporność, dzięki temu będziemy mniej podatni na wirusy. U mnie był długo ten problem, co dwa tygodnie pojawiała się u mnie opryszczka na ustach. Okazało się, że miałam mocno osłabiony organizm i wirus atakował przy każdym kontakcie. Lek https://baza-lekow.com.pl/heviran-lek-ulotka-chpl-opinie-dawkowanie/ pomógl zwalczyć zakażenie, warto go także przyjmować aby zapobiegać nawrotom. A do tego jak wspomniałam - regularnie wspierać odporność organizmu.
OdpowiedzUsuńOd poziomu witamin i minerałów zależy bardzo wiele. Niedobory mają wpływ na funkcjonowanie większości organów, warto to wziąć pod uwagę.
OdpowiedzUsuńOrganizm powinien dostawać to co najlepsze aby mógł zdrowo funkcjonować. Ale tempo życia, stres często powoduje, że jemy w biegu i niezdrowo. Ciekawym rozwiązaniem aby zadbać o siebie od środka jest ProLon 5-day - rewolucyjny program żywieniowy, opracowany naukowo w celu odżywiania organizmu oraz oczyszczania komórek od wewnątrz. W ciągu 5 dni można zdziałać więcej niż miesiącami źle dobranych diet!
OdpowiedzUsuń