niedziela, 14 marca 2010

Dieta w niedoczynności tarczycy

Tarczyca wytwarza hormony odpowiedzialne za regulację przemiany materii. Jej niedoczynność powoduje dolegliwości metaboliczne. Jak je usunąć?


Jeśli szybko tyjesz, masz bladą i suchą skórę, problemy z koncentracją, często doznajesz uczucia zimna i ociężałości, wybierz się do endokrynologa i zbadaj poziom hormonów tarczycy. Objawy te wskazują bowiem na niedoczynność tarczycy (niewielkiego gruczołu położonego na wysokości krtani). Leczenie tego schorzenia polega na zwiększeniu podaży jodu i suplementacji hormonów tarczycy.

 

Tarczyca lubi jod

Pierwiastek ten jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bierze bowiem udział w produkcji hormonów tarczycy: tyroksyny i trójjodotyroniny, które w sposób wielokierunkowy wpływają na wzrost i rozwój ustroju, a także na jego metabolizm (przemianę materii).
Organizm potrzebuje ok. 160 μg jodu dziennie (jeśli jesteś w ciąży lub karmisz to 180–200 μg). Powinien być on dostarczony z pożywieniem lub drogą wziewną. Najlepszym jego źródłem są niewątpliwie ryby morskie i owoce morza – w Polsce średnia zawartość tego pierwiastka w rybach to (na 100 g produktu): dorsz 110 μg, łosoś 44 μg, płastuga 52 μg, makrela wędzona 40 μg, śledź 30 μg. Jest to jedyne naturalne pewne źródło jodu w żywności, ponieważ zawartość tego pierwiastka w warzywach, owocach oraz produktach zbożowych i mlecznych jest zmienna i w dużym stopniu zależy od miejsca uprawy lub hodowli. Gdy gleba jest uboga w jod, rośliny na niej rosnące również będą zawierały go niewiele. Z kolei zawartość jodu w mleku i produktach mlecznych zależy od jego obecności w paszy, którą karmione są krowy.
W celu dostarczenia tego deficytowego składnika w wielu krajach joduje się sól kuchenną, dodaje się go do gotowych produktów, stosuje suplementację preparatami zawierającymi jod, zwłaszcza w stosunku do osób najbardziej zagrożonych (przede wszystkim kobiet w ciąży), joduje się też paszę dla zwierząt.
Źródłem jodu mogą być również niektóre gatunki wód mineralnych, dlatego warto sprawdzić na etykiecie, czy dana woda mineralna zawiera jod, i wprowadzić ją do codziennego jadłospisu.

 

Tego się wystrzegaj

Niektóre produkty spożywcze zawierają substancje wolotwórcze, które mogą ograniczać przyswajanie jodu z pożywienia. Należą do nich: kapusta, kalafior, brukselka, soja oraz rzepa i brukiew. Dotyczy to przede wszystkim warzyw surowych. Gotowanie zmniejsza bowiem zawartość tych niekorzystnych substancji o ponad 30%. Osoby, u których rozwinęło się wole proste lub stwierdzono niedobór jodu, powinny znacznie ograniczyć spożywanie tych warzyw, a ponadto orzeszków ziemnych i gorczycy (one również są bogate w substancje wolotwórcze).

 

Przy niedoczynności postaw na białko

Białko powinno stanowić 15% wszystkich spożywanych przez ciebie kalorii. Taki poziom w diecie, gwarantuje wysokie tempo przemian metabolicznych. Poza tym białko stymuluje produkcję hormonu wzrostu odpowiedzialnego za spalanie tkanki tłuszczowej. Podstawą diety przy niedoczynności tarczycy jest więc zwiększenie dziennej podaży białka do poziomu 80-100 g. Przy takiej ilości musisz jednak pamiętać o wypijaniu przynajmniej 1,5 litra wody mineralnej (ochrona nerek).




Przykładowe jadłospisy

Jadłospis dostarczający odpowiednią ilość jodu
  • I Śniadanie – muesli wielozbożowe, kilka orzechów, cząstki mandarynki, jogurt naturalny, do picia szklanka soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy
  • II Śniadanie – kromka pełnoziarnistego pieczywa z pasą z tuńczyka, sałatka z warzyw sezonowych, woda mineralna
  • Przekąska – kiwi, mandarynka
  • Obiad – zupa-krem z dyni, cielęcina duszona w jarzynach, kasza gryczana, fasolka szparagowa z wody
  • Kolacja – ryba po grecku, kromka pełnoziarnistego pieczywa, woda mineralna
Jadłospis „białkowy”
  • I Śniadanie – jogurt naturalny (150 g), 2 kanapki z chudą wędliną, pomidorem i sałatą, herbata lub kawa bez cukru
  • II Śniadanie – 2 kanapki z polędwicą i serem żółtym, papryką i ogórkiem, banan
  • Obiad – pierś kurczaka z grilla, ziemniaki, marchewka z groszkiem, surówka z selera
  • Kolacja – jogurt owocowy (1,5% tłuszczu), 2 kanapki z chudą wędliną, surówka z brokułów, jabłko
    Wartość odżywcza: energia 1406 kcal, białko 93 g, tłuszcze 43 g, węglowodany 180 g

Źródło: www.poradnikzdrowie.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz