piątek, 5 marca 2010

Dieta dla anorektyczek

Celem tej diety jest przywrócenie właściwej wagi, naprawienie efektów niedożywienia, kontrola nienormalnego stylu jedzenia, oraz zapobieganie nawrotom choroby poprzez wspomaganie leczenie psychologicznego.
 
Dieta dla chorych na anoreksję powinna dostarczać w zwiększonej ilosci węglowodany złożone (warzywa, owoce, zboża), białko (chude mięso, drób, ryby, nabiał) oraz dobry tłuszcz roślinny i kwasy omega-3 (tłuste ryby, słonecznik, orzechy).
 
Trzeba pamiętać, aby porcje nie były zbyt obfite, ponieważ osoba uczy się na nowo jeść i zbyt duże porcje jedzenia mogłyby zniechęcić do prawidłowego odzywiania. Dlatego najlepiej spożywać 5-6 posiłków dziennie.
 
Zalecany jest umiarkowany ruch, spacery na swieżym powietrzu działają na zaostrzenie apetytu i pomagają doprowadzić wyczerpany chorobą organizm do formy.
 
 
Dieta powinna dostarczać około 2000 kcal dziennie, w miarę poprawiania się stanu chorego kaloryczność diety się zmniejsza dostosowując do indywidualnej potrzeby.

TRWA: tak długo, aż nastąpi wzrost wagi i poprawa zdrowia.
POLECANA: wszystkim osobom walczącym z anoreksją.
SZCZEGÓLNIE BOGATA W: witaminy z grupy B, witaminę C, białko, węglowodany złożone oraz błonnik.


DZIEŃ 1.

ŚNIADANIE
 500 kcal
Burger kurczakowy; sałatka z papryki czerwonej (100 g), sałaty lodowej (100 g), orzechów włoskich siekanych (20 g), pomidora (100 g), skropionych oliwą i sokiem z cytryny, szklanka herbaty owocowej bez cukru.

II ŚNIADANIE 234 kcal
Serek homogenizowany jagodowy (150 g), szklanka wody mineralnej niegazowanej.

OBIAD 705 kcal
Makaron z szynką i kukurydzą, surówka z kapusty kwaszonej (150 g), szklanka zielonej herbaty bez cukru.

PODWIECZOREK 200 kcal
Suflet z sera białego chudego, szklanka kawy zbożowej bez cukru.

KOLACJA 293 kcal
Ryba w galarecie (200 g), kromka chleba pełnoziarnistego posmarowana niskokaloryczną margaryną, cykoria (100 g), szklanka herbaty zielonej bez cukru.

POSIŁEK PRZED SNEM 100 kcal
Szklanka soku grejpfrutowego.



DZIEŃ 2.

ŚNIADANIE
500 kcal
Omlet z dwóch jajek smażony na parze, z miodem (25 g), mała mandarynka, szklanka kakao na mleku 0,5% bez cukru.

II ŚNIADANIE 195 kcal
Baton muesli śliwkowy, gruszka (150 g), szklanka wody mineralnej niegazowanej.

OBIAD 695 kcal
Talerz krupniku, kotlet jagnięcy z sałatką marchwiowo -jabłkową, buraki gotowane (150 g), szklanka kompotu z jabłek.

PODWIECZOREK 195 kcal
35 g łuskanych nasion słonecznika, szklanka herbaty owocowej bez cukru.

KOLACJA 310 kcal
Dwie kromki chleba żytniego posmarowane niskokaloryczną margaryną z dwoma liśćmi sałaty z plasterkiem szynki wieprzowej i plasterkiem kiełbasy krakowskiej suchej, pomidor (100 g), szklanka kawy zbożowej z mlekiem 0,5 % (100 ml) bez cukru.

POSIŁEK PRZED SNEM 100 kcal
Banan w czekoladzie, szklanka zielonej herbaty bez cukru.



DZIEŃ 3.

ŚNIADANIE
480 kcal
Pasztecik z mięsem, szklanka zielonej herbaty bez cukru.

II ŚNIADANIE 195 kcal
Kawałek biszkoptu na białkach (100 g), szklanka bawarki z mlekiem 0,5% (100 ml) bez cukru.

OBIAD 705 kcal
Ryba z guacamole, ziemniaki opiekane (200 g), surówka z pomidora (100 g), ogórka zielonego (100 g) i cebuli (50 g), szklanka wody mineralnej niegazowanej.

PODWIECZOREK 205 kcal
Galaretka z mleka słodkiego (250 ml).

KOLACJA 315 kcal
Rostbef pieczony (150 g), kromka chleba żytniego posmarowana niskokaloryczną margaryną, ogórek kiszony (100 g), szklanka herbaty owocowej bez cukru.

POSIŁEK PRZED SNEM 105 kcal
Galaretka, szklanka wody mineralnej niegazowanej.


DZIEŃ 4.


ŚNIADANIE 515 kcal
Bułka zapiekana, kilka liści sałaty i kilka plasterków ogórka zielonego, szklanka herbaty z cytryną bez cukru.

II ŚNIADANIE 195 kcal
Mus z kaszy manny (150 g), szklanka herbaty zielonej bez cukru.

OBIAD 710 kcal
Hamburger meksykański, kukurydza gotowana (50 g), szklanka herbaty owocowej bez cukru.

PODWIECZOREK 200 kcal
Sałatka owocowa, szklanka wody niegazowanej.

KOLACJA 300 kcal
Dwie kanapki z chleba żytniego posmarowane cienko niskokaloryczną margaryną z dwoma liśćmi sałaty, z plasterkiem sera żółtego i plasterkiem kiełbasy szynkowej, papryka czerwona (100 g), szklanka herbaty z cytryną bez cukru.

POSIŁEK PRZED SNEM 95 kcal
Banan (100 g).


DZIEŃ 5.


ŚNIADANIE 495 kcal
Sandwicz, surówka z cykorii skropionej oliwą i cytryną (100 g), szklanka kawy zbożowej z mlekiem 0,5% (100 ml) bez cukru.

II ŚNIADANIE 210 kcal
Talerz zupy „nic".

OBIAD 680 kcal
Kuskus z kurczakiem w miodzie, brokuły gotowane (200 g), szklanka soku pomarańczowego.

PODWIECZOREK 240 kcal
Awokado (150 g), szklanka wody mineralnej niegazowanej.

KOLACJA 290 kcal
Ozór w galarecie (100 g), kromka chleba pełnoziarnistego posmarowanego niskokaloryczną margaryną, papryka zielona (100 g), szklanka herbaty owocowej bez cukru.

POSIŁEK PRZED SNEM 100 kcal
Jogurt naturalny bez cukru (150 g).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz